Claudicatio intermittens

Claudicatio intermittens, ook wel bekend als etalagebenen of sPAV, is een aandoening waarbij vernauwde bloedvaten de bloedtoevoer naar de benen beperken, waardoor er pijn, krampen en vermoeidheid in de benen ontstaat tijdens inspanning.

De voornaamste risicofactoren voor slagaderverkalking en daarmee claudicatio intermittens zijn:

  1. Roken: Roken is een van de belangrijkste risicofactoren voor de ontwikkeling van atherosclerose. De chemicaliën in tabaksrook kunnen de wanden van de slagaders beschadigen en de vorming van plaque bevorderen.
  2. Hoge bloeddruk: Een te hoge bloeddruk kan de slagaderwanden beschadigen en bijdragen aan de vorming van plaque.
  3. Hoog cholesterolgehalte in het bloed: Een te hoog cholesterolgehalte, vooral een verhoogd LDL-cholesterol (het ‘slechte’ cholesterol), kan leiden tot de ophoping van vetachtige stoffen in de slagaders en de vorming van plaque.
  4. Diabetes (suikerziekte): Diabetes kan leiden tot veranderingen in de bloedvaten en verhoogt het risico op atherosclerose.

Een effectieve behandelingsoptie voor Claudicatio intermittens is fysiotherapie, ook wel aangeduid als gesuperviseerde looptherapie. Fysiotherapie speelt een cruciale rol bij het beheer van Claudicatio intermittens om verschillende redenen:

– Verbetering van de loopafstand: Gesuperviseerde looptherapie helpt patiënten om hun loopafstand geleidelijk te vergroten. Dit gebeurt onder toezicht van een fysiotherapeut, die de oefeningen en wandelsessies aanpast aan de individuele mogelijkheden en symptomen van de patiënt. Door regelmatig te oefenen, kunnen patiënten hun pijnvrije loopafstand vergroten, wat hun mobiliteit en kwaliteit van leven aanzienlijk verbetert.

– Vermindering van pijn en krampen: Fysiotherapeuten leren patiënten technieken om met de pijn en krampen om te gaan die optreden tijdens het lopen. Dit omvat strategieën zoals stoppen en rusten wanneer de pijn begint, en het uitvoeren van specifieke stretchoefeningen om spieren te ontspannen en pijn te verlichten.

– Educatie en levensstijladvies: Fysiotherapeuten verstrekken waardevolle informatie over het beheren van risicofactoren voor Claudicatio intermittens, zoals stoppen met roken, het handhaven van een gezond dieet en het beheren van bloeddruk en cholesterolniveaus. Deze educatie helpt patiënten om hun algehele gezondheid te verbeteren en verdere progressie van de aandoening te voorkomen. Ook staan wij in nauw contact met verschillende diëtisten die u hierbij helpen.

– Motivatie en ondersteuning: Het hebben van een fysiotherapeut als begeleider en coach kan patiënten motiveren om regelmatig te oefenen en hun behandeling te volgen. Dit is van vitaal belang, omdat consistentie in oefeningen de sleutel is tot het behalen van positieve resultaten.

In het algemeen biedt fysiotherapie niet alleen verlichting van symptomen bij Claudicatio intermittens, maar stimuleert het ook een gezondere levensstijl en verbetert het de algehele gezondheid van de patiënt. Fysiotherapie is een effectieve niet-invasieve behandelingsoptie voor Claudicatio intermittens en kan vaak chirurgische ingrepen vermijden. Het is een waardevolle benadering om de mobiliteit te herstellen en de levenskwaliteit van mensen met deze aandoening te verbeteren.