Slaapcoaching
Introductie
Het hebben van een goede nachtrust is voor de een wellicht een onbewust en automatisch proces, maar kan voor een ander zomaar elke nacht weer een uitdaging zijn. Waarbij bijvoorbeeld het inslaap vallen niet lukt, je meerdere keren in de nacht (langdurig) wakker bent en/of misschien al vroeg in de ochtend wakker wordt en dan niet meer kan slapen. Mocht dit langdurig aanhouden kan het leiden tot slapeloosheid. Mensen met slapeloosheid kunnen zich sneller prikkelbaar voelen, vermoeid en ervaart 41% hiervan beperkingen in het uitvoeren van uw dagelijkse activiteiten.
Bent u nieuwsgierig geworden naar wat er belangrijk is voor een goede nachtrust?
Doe dan de Slaapquiz en neem onze vier adviezen door.
Heeft u meer behoefte aan een advies op maat? Neem dan contact op met onze slaaptoefentherapeut om te ontdekken wat de mogelijkheden in uw situatie zijn om de kwaliteit van de nachtrust te verbeteren.
Slaapquiz
- Helpt het innemen van melatonine om beter te in slaap te vallen?
Nee, melatonine is een hormoon wat aangemaakt wordt in het lichaam wanneer het donker wordt. Hier word je slaperig van en de vermoeidheid neemt toe.
- Beeldscherm gebruik (bijvoorbeeld tablets of smartphones) remmen de mogelijkheid om in slaap te komen
Ja. Door het licht van de beeldschermen kan de behoefte aan slaap mogelijk geremd worden. Dit geldt ook voor gebruik van socialmedia en het werken in de avond. Hierdoor wordt het brein te veel geactiveerd.
- Voor een goede gezondheid moet je elke nacht 8 uur slapen.
Nee. De hoeveelheid slaap wordt gebaseerd op de eigen slaap behoefte en de kwaliteit (o.a. de diepte) van de slaap is belangrijk. Een nacht van 5 uur kan kwalitatief net zo goed zijn als een nacht van 8 uur.
- Het drinken van koffie kan je slaapritme beïnvloeden
Ja: In koffie zit cafeïne, dit stimuleert je zenuwstelsel, hartslag en ademhaling. Hierdoor gaat je lichaam het hormoon adrenaline aanmaken waarvan je meer energie krijgt.
4 tips voor een betere nachtrust
- Zorg voor een goede slaapomgeving: donker, stil, niet te warm of te koud
- Leg niet te veel druk op het slapen: een nacht van 5 uur kan kwalitatief net zo goed zijn als een nacht van 8 uur
- Vermijd gebruik van tablet of smartphone in bed: het blauwe licht verstoort het inslaap proces
- Wakker in de nacht? Raak je hier boos of gefrustreerd van? Ga dan uit bed en doe iets wat ontspannend voor je is