Behandelingen

Revalidatie na nieuwe heup of knie

Revalidatie nieuwe heup of knie

Oorzaak

Artrose is de meest voorkomende aandoening in de gewrichten, waarbij de heup en de knie tot de meest voorkomende lokalisaties behoren. Pijn is voor de meeste mensen het belangrijkste symptoom van heup- en/of knieartrose. Deze pijn treedt aanvankelijk op bij het starten van bewegen en bij langdurig belasten; de pijn neemt vaak toe naarmate de dag vordert. Ook kunt klachten ervaren zoals stijfheid, bewegingsbeperkingen, standsafwijkingen en/of instabiliteit. Hierdoor kunnen problemen ontstaan bij het uitvoeren van dagelijkse activiteiten zoals lopen, traplopen, opstaan en zitten, en sokken en schoenen aantrekken.

Wanneer door de artrose het gewrichtskraakbeen zo ernstig beschadigd is, kan er een nieuw gewrichtsvervangende operatie overwogen worden; een prothese. Ieder jaar krijgen ongeveer 27.000 mensen een nieuwe heup en zo’n 29.000 mensen een nieuwe knie. Meer informatie over het beloop van de heup of knie operatie kunt u lezen op de website van het Zaans Medisch Centrum.

De dag na de operatie

Na de knie- of heupoperatie begint het herstel- en revalidatieproces. Dit begint al een paar uur na de operatie. Eén van de fysiotherapeuten van Fysio Centrum Zaanland komt bij u langs in het ziekenhuis om met u (letterlijk en figuurlijk) de eerste stappen te maken met het nieuwe gewricht. Indien dit veilig verloopt, kunt u na uw behandeling in het ziekenhuis dezelfde dag of de volgende dag weer naar huis. Daarna komt u onder behandeling bij Fysio Centrum Zaanland of bij een fysiotherapeut in een praktijk naar eigen keuze. Door onze nauwe samenwerking met het Zaans Medisch Centrum hebben wij korte lijnen met de orthopeden in het ziekenhuis want vaak goed van pas komt tijdens het revalidatieproces.

Revalidatie bij Fysio Centrum Zaanland

Voor de eerste behandelingen komt de fysiotherapeut bij u thuis om te starten met lichte oefeningen voor de heup of knie. U ziet uw fysiotherapeut 2x per week. De eerste weken na de operatie loopt u met krukken of een rollator. Ook dit wordt met de fysiotherapeut geoefend. Wanneer u mobiel genoeg bent, komt u bij ons in de oefenzaal verder revalideren. Dit gebeurd in groepsverband waarbij twee fysiotherapeuten u gedurende 1 uur begeleiden. De revalidatie vindt plaats op maandag-, dinsdag-, donderdag- en vrijdagmiddag. In overleg met de orthopeed is een behandelprotocol opgesteld. Dit behandelprotocol dienst als richtlijn voor uw behandeling waardoor uw revalidatie nog beter verloopt.

Doel van knie- of heuprevalidatie

Gedurende 6 tot 12 maanden na uw operatie werkt u samen met uw fysiotherapeut om uw doelen te behalen. Omdat ieder lichaam anders is, maken wij de doelen persoonlijk. Wij maken en speciaal trainingsschema dat gericht is op uw doelen. Ook houden wij rekening met de algemene doelen van revalidatie zoals het verbeteren van:

  • De mobiliteit van de knie of heup
  • De stabiliteit en coördinatie van de knie of heup
  • De spierkracht rondom de knie en heup
  • Looptraining
  • Voorbereiding op eventuele sportsituatie

Verzekering en vergoeding voor fysiotherapie na een nieuwe knie- of heup

De eerste 20 fysiotherapie behandelingen na de operatie komen uit uw aanvullende verzekering. Bent u niet aanvullend verzekerd voor fysiotherapie of heeft u minder dan 20 behandelingen, dan moet u deze zelf betalen. Vanaf de 21e behandeling kunt u vanuit de basisverzekering fysiotherapie ontvangen tot 1 jaar voor de dag van de operatie.