Behandelingen

Langdurige pijnklachten (CFT)

Wat is langdurige of aanhoudende pijn?

Langdurige of aanhoudende pijn is een term die we gebruiken wanneer  pijn langer blijft dan drie maanden.

Hoewel er vaak wordt gedacht dat er een duidelijke relatie is tussen pijn en de mate waarin iets stuk is, weten we uit de praktijk en onderzoek dat het niet zo is. Iemand kan bijvoorbeeld veel nek- of rugpijn hebben zonder dat er letsel is geweest.

In Nederland hebben één op de vijf mensen aanhoudende pijn. Vanuit de literatuur zijn veel risicofactoren bekend:
Genetische factoren hebben invloed op hoe het zenuwstelsel pijn verwerkt. Veel pijn of stress in de kindertijd spelen een rol. Het zenuwstelsel wordt daardoor gevoeliger waardoor iemand kwetsbaarder kan zijn voor het ontwikkelen van aanhoudende pijn. Negatieve gedachten en emoties zijn normaal als pijn hevig en onvoorspelbaar is, maar kunnen de pijn verergeren. Ook als je moe bent, meer stress ervaart kan dit jouw pijn doen toenemen.

Bij aanhoudende pijnklachten is aangetoond dat er veranderingen in het zenuwstelsel en het brein zijn. Het alarmsysteem staat als het ware te scherp afgesteld, waardoor lichaamsdelen gevoeliger worden voor aanraken en bewegen of zelfs in rust pijn doen.

Behandeling van langdurige pijn bij Fysio Centrum Zaanland

Omdat aanhoudende pijn invloed heeft op ons lichaam, onze gedachten en emoties is het belangrijk dat we al deze factoren meenemen in de behandeling. Er is geen snelle oplossing, het is meer een proces dat we samen zullen doorlopen.

De intake

We zijn geïnteresseerd in hoe de pijn  is begonnen en verlopen. We kijken naar de invloed  van de pijn op verschillende aspecten van je leven, zoals sociaal en qua werk, maar ook emoties en gedachten die je hebt.

We bespreken je doelen op korte en lange termijn en wat jij belangrijk vindt in het leven.

Het lichamelijk onderzoek

We onderzoeken beweegpatronen, de mate van spanning en ontspanning tijdens bewegen en hoe het is met je kracht en conditie.

Het behandelplan in 3 grote lijnen:

  1. Begrijp de pijn
    Als eerste geven we uitleg over de werking van ons pijnsysteem en alle factoren die daaraan bijdragen. We willen ervoor zorgen dat je een plan krijgt om de baas te worden over jouw pijn zodat je weer de dingen kunt doen die voor jou belangrijk zijn in het leven.
  2. Verbeteren algehele fitheid
    Vervolgens is er aandacht voor het in kaart brengen van de belastbaarheid. Als gevolg van pijn en je gedachtes hierover kun je vaak minder goed bewegen waardoor  je fitheid en belastbaarheid verminderen. We gaan samen kijken hoe je dit kunt verbeteren.
  3. Leefstijl aanpassingen
    We willen niet alleen maar tijdelijk effect van de behandeling, maar dat het je blijvend helpt. Daarom werken we toe naar een echte verandering van leefstijl. Regelmatig bewegen en fysiek actief zijn is daar een belangrijk onderdeel van omdat dit bijdraagt aan onze mentale en fysieke gezondheid. Bewegen werkt als een medicijn, je hebt er genoeg van nodig om er resultaat van te hebben.Er is aandacht voor hoe jij omgaat met stress, of je problemen hebt met slapen en hoe jij je ontspant. Uit onderzoek blijkt dat bovenstaande factoren de pijnklachten zullen verergeren. Voor het bevorderen van ontspanning maken we gebruik van technieken uit de mindfulness, ademhalings- en ontspanningsoefeningen.

Hieronder kunt u een interview beluisteren van een chronisch pijnpatiënt: