Behandelingen

Dry Needling

Wat is dry needling?

Dry needling is een speciale techniek waarbij met een “droge” (dry) naald een specifieke plek van een overbelaste en/of pijnlijke spier wordt aangeprikt; er wordt dus geen vloeistof in de spier gespoten.

Het is een behandelmethode die uitgevoerd wordt door een fysiotherapeut, bij Fysio Centrum Zaanland is Laura Grootveldt gespecialiseerd in Dry Needling.

Wat is dry needling niet?

Dry needling is NIET hetzelfde als acupunctuur. Bij acupunctuur worden vaak oppervlakkig meerdere naalden in het lichaam gezet die daar enige tijd blijven zitten en invloed hebben op de “energie” in het lichaam.

Wat doet dry needling?

Dry needling werkt op specifieke punten in spieren, de zogenaamde “triggerpoints” en is dus in tegenstelling tot acupunctuur geen “energiebehandeling”.

Bij dry needling wordt meestal 1 naald gebruikt waarmee kortdurend in de spier wordt geprikkeld. De behandeling is gericht op het uitschakelen van deze triggerpoints.

Wat is een triggerpoint?

Een triggerpoint is een pijnlijke plek in een spier (spierknoop) die naast lokale drukpijn ook vaak pijn op afstand veroorzaakt. Het triggerpoint wordt veroorzaakt door een overbelasting of stoornis in het bewegingsapparaat.

Triggerpoints kunnen zich uiten in:

  • Pijn/stijfheid in een spier; pijn op afstand
  • Bewegingsbeperking in gewrichten
  • Krachtsvermindering in de betreffende spier(en)
  • Pijnontwijkend gedrag; “anders” bewegen
  • Hoofdpijn, duizeligheid, tintelingen in arm/been

Hoe kunnen triggerpoints ontstaan?

  • Acuut door bv. een verkeerde beweging of een ongeval/sportletsel
  • Chronisch door bv. langdurig verkeerde houding, overbelasting doordat bv. continu dezelfde bewegingen worden gemaakt , langdurig bestaande klachten nek/schouder/arm of van andere gewrichten
  • Slappe kapsels/banden
  • Stress, overige psychologische factoren
  • Voetafwijkingen, standsafwijkingen, instabiliteiten

Wat doet de fysiotherapeut?

De fysiotherapeut zal allereerst door een gesprek en gericht onderzoek uw klachten analyseren omdat triggerpoints de hoofdoorzaak van de klachten kunnen zijn. De fysiotherapeut zoekt naar deze plaatsen omdat ze de hoofdoorzaak van uw klachten kunnen zijn, De behandeling is dus gericht op het uitschakelen van deze triggerpoints. Dry needling is een effectieve methode gebleken voor de behandeling van deze klachten.

Hoe gaat dry needling, hoe voelt het aan en wat zijn de effecten?

Bij dry needling wordt meestal één naald gebruikt waarmee in de spier wordt gezocht naar het bewuste triggerpoint. Via het gericht aanprikken van een triggerpoint met het naaldje ontspannen deze punten zich in de spieren. Het inbrengen van het naaldje voelt u in principe niet. Als het juiste triggerpoint aangeprikt wordt, spant de spier zich even kort aan (een zgn. “twitch”). Dat kan een soort krampgevoel geven maar direct daarna ontspant de spier zich meestal direct waardoor u gemakkelijker kunt bewegen. Ook kan een diepe en doffe pijn worden gevoeld welke door het bewegen van de naald snel verdwijnt.

Effect van dry needling: een blijvende spierontspanning en daardoor ook pijndemping en een verbeterde beweeglijkheid. Vaak voelen de behandelde spieren wel vermoeid en zwaar aan, maar dat is meestal van korte duur.

Daarnaast krijgt u oefeningen en gerichte adviezen mee om de verbeterde situatie bij te kunnen houden.

Voor welke patiënten?

In principe komen alle patiënten (behalve zwangeren) in aanmerking voor dry needling die normaliter ook doorverwezen worden voor fysiotherapie met pijnklachten en/of klachten aan het bewegingsapparaat.

U kunt zowel met als zonder verwijzing van een huisarts of specialist behandeld worden.

Wat kost dry needling?

Deze methode is een onderdeel van een “normale” fysiotherapiebehandeling. Indien u aanvullend verzekerd bent, vallen ook de kosten van dry needling hieronder.

Bij Fysio Centrum Zaanland worden de dry needling behandelingen gedaan door Laura Grootveldt zij is geregistreerd en voldoet aan alle eisen om dry needling kundig en veillig toe te passen. Voor vragen over dry needling kunt u bij hen terecht.