Behandelingen

Artrose Groep

Een multidisciplinaire 12-weekse training onder begeleiding van een fysiotherapeut en diëtist. Bij Fysio Centrum Zaanland wordt u begeleid door Nanda, Sacha en Inge.

Wat is artrose?

Artrose is een aandoening waarbij de kwaliteit van het kraakbeen afneemt.
Artrose is een chronische aandoening en verloopt langzaam progressief: dat wil zeggen dat het niet over gaat en langzaam erger kan worden. Vaak is dit proces al enige jaren actief voordat er klachten ontstaan.
Genezen van het kraakbeen lukt helaas niet, maar er valt wel degelijk iets aan te doen. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om de spieren te trainen, op het voedingspatroon te letten en te kijken naar handelingen in het dagelijks leven.

Wat houdt de artrosegroep in?

Tijdens het behandeltraject wordt u 1 of 2 keer per week begeleid, gedurende 6 tot 12 weken lang. Het oefenprogramma heeft als doel: vermindering van klachten, verbeteren van activiteiten van het dagelijks leven en het bevorderen van een actieve levensstijl. De training vindt 2 keer per week plaats
– dinsdag: 12.00-13.00 uur
– donderdag: 16.30 – 17.30 uur
Daarnaast werken wij samen met een diëtiste van Alimentum. Zij kan individueel met u een afspraak maken.

Disciplines: 

 • De fysiotherapeut zorgt ervoor dat u op de juiste manier leert bewegen en meer inzicht krijgt in de belastbaarheid van uw gewrichten. U zult onder begeleiding de spierkracht, coördinatie, lenigheid en balans gaan trainen. Ook is er aandacht voor algemene conditie verbetering.
 • De diëtist zal een uitgebreide (voedings)anamnese afnemen. In het vervolgtraject zal het (dieet)advies afgestemd worden op het medicatiegebruik, uw klachten, het leefpatroon en de persoonlijke situatie. Samen wordt er gekeken naar een optimale behandeling bij artrose.

Deelname:

Deelname is mogelijk op verwijzing van de huisarts of de specialist die de diagnose artrose heeft gesteld. De training is bedoeld voor mensen met artrose ongeacht welke gewrichten dat betreft.

Vergoeding: 

 • Fysiotherapie:
  Er worden bij artroseklachten 12 behandelingen vergoed uit de basisverzekering. Dit geldt echter alleen als u verwezen wordt door een huisarts of specialist. Denk aan het eigen risico dat hierbij geldt. Daarnaast kunt u eventueel gebruik maken van de vergoeding uit de aanvullende verzekering (indien u aanvullende verzekering heeft voor fysiotherapie en deze behandelingen zijn nog niet aan eerdere fysiotherapie besteed.)
 • Diëtist:
  De basisverzekering vergoedt 3 uur dieetadvisering. U kunt ook aanvullend verzekerd zijn voor meer uren diëtetiek.
  Houd altijd rekening met het eigen risico.
  Bel bij twijfel met uw verzekeraar.

Download hier de folder ‘Grip op Artrose’ >